Weggejaagde leden

Wanneer ik verdwaald op de veelbelovende minifoto klik van een nieuw lid, krijg ik een melding: 'Helaas, dit lid bestaat niet (meer)!' Een jammerlijk voorbeeld van een nieuw lid - afgeschrokken door overrompelende aanspraak. GAY.NL’s goedbedoelde 'spotlight'-functionaliteit behoeft wellicht enige regie.

Eigenlijk is de spotlight sympathiek: nieuwe leden worden in het zonnetje gezet. Dat kan betekenen dat zij geïnteresseerde, verwelkomende berichtjes toegeschreven krijgen door meerdere mensen, waardoor ze zich direct op hun gemak voelen. Een warm bad, als het ware. Het profiel bevat momenteel enkel een hoofdfoto en toch stromen de eerste berichtjes al binnen.

Al snel ontdekt het lid dat sommige bestaande leden hun contactkansen pijnlijk overschatten. Toch juich ik het toe dat de contactzoekers zo’n nieuw lid aanspreken: het zijn mensen die in mogelijkheden denken, en ach, niet geschoten ... hè? Een plank-misslaande openingszin geeft het nieuwe lid echter een wrange smaak.

Oppervlakkige aanspraken en platvloerse complimenten naar aanleiding van het uiterlijk domineren de openingsberichten. Dit proefballonnetje is geen grote hoogte beschoren. Zo blijkt de verafschuwde keuring houdt stand in heftige vorm online: de keurslagers spreken hier immers hun gedachten direct uit aan het vlees. En wat kom je dan van een Roze Kermis thuis. Geen wonder dat de mooiste, nieuwe profielen opgeheven worden.

Zo snijden de bestaande leden zichzelf enorm in de vingers. Als je immers graag interessante, aantrekkelijke mensen in je (digitale) omgeving wilt hebben, kun je ze beter niet afschrikken. Doet me denken aan het metafoor van de bloem die je niet wilt verliezen en daarom zó stevig vastgrijpt dat hij morgen verwelkt (Willeke Alberti).

Kapitaalvernietiging.

Laurens
11 november 2008

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.