Boek en Film

    Sinds de opkomst van DVD ben ik erg enthousiast over films; de beeldkwaliteit het sublieme surroundgeluid en de vele extra's... Mijn collectie van inmiddels tientallen DVD's begon uiteraard met een eerste aankoop, The Matrix. Het was mijn trots, ik heb inmiddels de 30ste keer het schijfje afgespeeld. Ik ken het door en door, echt iets van mij.
    En van een ander want het wordt gedeeld. Alle MatrixDVD-eigenaren denken dat het zijn of haar film is. Iedereen heeft dezelfde beelden gezien en kent het verhaal. Dezelfde scènes staan op de netvliezen gebrand en dezelfde dialogen weerklinken in ieders oor. De sterkste punten van de film zijn in zekere mate persoonsgebonden, maar op dezelfde gronden gebaseerd.
    Het echte besef kwam bij de verfilming van Harry Potter. Het was interessant om te zien hoe de filmmakers de zinnen hadden omgezet tot een audiovisueel spektakel en in hoeverre dat overeenstemde met mijn voorstelling. De film bracht reacties zoals "leuk verfilmd", want iedereen had hetzelfde gezien, hoe vaak je de film ook kijkt.

    Bij het boek had iedereen zijn eigen beeld gemaakt uit de creatie van Joanna, en hoewel de plaatjes en posters om de hype heen bepaalde fantasiebeelden beperkten, had iedereen daar diens eigen gevoelens bij. Eigen; voor jezelf; een eigen interpretatie. En dat is voor mij nu de charme van een boek. Eigenlijk heel knap dat één schrijver meer beelden kan opwekken dan honderden Hollywood-medewerkers samen.
    Heden lees ik de Kronieken van LonTobyn, een fantasieverhaal over twee landen, een vol magie en de ander vol technologie. Tijdens het lezen bedacht ik me hoe het verfilmd zou kunnen worden, zoals dat met de boeken van Tolkien is gedaan. Echter, het uiteindelijke gevoel was, dat ik het niet wilde. Laat mij maar met mijn beelden omgaan en anderen met die van hen. In mijn verhaal gebeuren dezelfde dingen, maar mijn beelden zijn van mij - bezitterig als ik ben.

Laurens
23 augustus 2003

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.