Massahysterie: Paniek!

    Wat een moeilijk woord! Hier zit ik met al mijn goede gedrag nog erger vast te lopen dan Windows 98 op een fatale uitzondering. Maar in verwachting op een herstel van de schrijver gaat de lezer gestaag verder; verder op een pad dat met de grootste zekerheid doodloopt. Het verkeersbordje is gezien, de waarschuwing is gelezen. Toch baant de avonturier zich een weg op een dood spoor. Verder lezen heeft geen zin.
    Heeft U dat wel vaker? U weet dat het fout gaat, maar toch zet u door. De hoop op een goede afloop is groter dan het verstand. Onterecht natuurlijk. Ik zal maar eens uit gemak een ongepast citaat van Albert Einstein gebruiken: "Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." De oplettende lezer heeft hier niet over het woord 'ongepast' gelezen, met als gevolg dat hij niet blijft hangen op het citaat. Iedereen die dat wel deed: óf U heeft over het woord gelezen óf U kunt geen Engels.
    Als ik dit stukje was zou ik me voelen als droog zand. Puur losse korrels. Het heeft geen verband, wel losse letters en woorden bij elkaar, maar geen verband. Zo antwoordde ik op een proefwerk in de derde klas op de vraag Welk verband hebben alinea 3 en 4? met grote verslagenheid Maandverband. De leraar kon het niet waarderen.
    En zo manifesteert de schrijver een nóg onzinnigere afslag te nemen op de reeds onbekende weg van de lezer. Waar leidt dit heen? Is er een verrassing of wordt de lezer blij gemaakt met een dode mus? Allicht met een dode Claus, dat nieuws kreeg ik vandaag via een chat om half tien. "Om zeven uur is hij overleden." De arme man is einde-lijk uit zijn lijden verlost. Ik geloof dat al die tijd in ziekenhuizen liggen niet levensinspirerend is.
    Van zo'n onverwacht serieus onderwerp belandt U onaangekondigd en subiet in de slotalinea. Weinig verrassend als ik het vloeiend zou laten overlopen, vandaar dat ik toch nog de niet-beloofde verrassing implementeer. Dit stukje zou geschreven kunnen zijn uit pure inspiratie of uit zuivere onnadenkendheid. Ik draag het antwoord bij me, de lezer mag zelf bedenken wat het antwoord is. Zolang het maar niet zo origineel is als mijn maandverband.

Laurens
26 februari 2003

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.