Aanwezigheid van Treinzwerver

    Met de gevoelige muziek van de soundtrack van Contact in mijn oren, plaats ik mijzelf in de intercity. Ik draai mijn hoofd naar buiten en zie op melodramatische melodieŽn het landschap met de grauwe lucht boven me verglijden. Ik rust mijn hoofd op mijn bovenarmen en hang voorover op het tafeltje.

    Een irritante stem overstemt de muziek en ik luister nieuwsgierig naar hetgeen in de coupť wordt 'omgeroepen'. Ik hoor het woord dakloos in de brei van aansporende woorden om geld of eten te geven. Sommige mensen om mij heen kijken geŽrgerd op en delen ogenschijnlijk mijn mening volledig. Ik doe mijn muziek harder, maar de man loopt dichterbij en continueert zijn betoog.

    Meneer meent spullen te verzamelen en niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf. Hij is immers zelf ook dakloos - en vindt het noemenswaardig dat hij niet steelt en niets illegaals doet. Dan rijst de grote vraag in mij op hoe de man in godesnaam een rendabele reis kon maken met de trein door tussendoor geld en/of eten te vragen. Dus ůf hij betaalde van zijn verzamelde geld de treinkaartjes of de man reisde zwart en bewees hij ons zijn eerste leugen.

    Ik kijk de man zijdelings aan als hij langsloopt en slaak een diepe zucht. Zijn afwezigheid na enkele seconden is een warm cadeau en ik luister weer rustig naar mijn muziek.

Laurens
13 oktober 2004

<< Terug
Laatste Neologismen
FinansyriŽ
Andersoms
Ondernemingsradio
EmpathťÔst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.