Belang van het Nederlands Karakter

Een week geleden zette ik mijn vuilniszak aan de straat. Een autoraampje werd opengedraaid: “Waar zitten de hoeren hier?”. Ik verwees de man naar vijf huizen verderop, maar hij bedoelde de hoerenbuurt. Stamelend vertelde ik hem hoe te rijden en dat de autoroute mij weinig bekend is. Nadat ik de man succes wenste en mijn buren geanimeerd inlichtte over mijn avontuur, dacht ik op mijn kamertje na.

Tijdens de vraag of een Europese Grondwet moest worden aangenomen, gingen veel stellingen over het behouden van het karakter van Nederland. Inderdaad, het drugsbeleid, homohuwelijken en prostitutie zijn hier bijna aan de orde van de dag. En hoewel veel mensen zich er aan storen, is het behoud ervan een argument om tegen de grondwet te stemmen.

Of dit allemaal slecht is? Ach, ik glimlach om de kneusheid van ons landje: het eeuwige gekibbel over het weer, het kapsel van onze premier, het beleid van Verdonk en de heisa om het hoger onderwijs. Veel woorden, weinig actie. Een stelling aanvechten is makkelijker dan een stelling maken. Kritiek uiten is zoveel makkelijker dan met een oplossing komen.

Als er écht iets mis is met een bepaald beleid, worden er ‘vanzelf’ maatregelen getroffen. Zolang niemand de ernst van een situatie inziet wordt er toch niet aan meegewerkt. Waarom we met het rechtse kabinet bezuinigen? Geen idee, het zal wel nodig zijn. Zolang het nut niet wordt begrepen door het gros, hoor je niets dan kritiek.

Jazeker, ik zit graag achterover. Zo naïef als een puppie zeg ik mensen op straat gedag en zie ik overal het beste van in. Zolang ik mijn vrienden kan bereiken met OV en telefoon, boodschappen moeiteloos kan doen en kan genieten van de bioscopen en theaters hoor je mij niet klagen. Of Nederland nu karakter heeft of niet.

Laurens
26 april 2006

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.