Waarom-vragen: waarom?

Vrienden zien me doorgaans als rationeel mens. Een nadenkend wezen dat graag duidelijkheid heeft in feitelijke, meetbare redenen. De laatste maanden en eigenlijk jaren betrap ik mezelf op mijn nieuwe persoonlijke interessen. Betrappen? Ja, waar ik voorheen met name hoevragen stelde, ben ik tegenwoordig meer van het waarom.

Praat ik bijvoorbeeld met iemand over diens levensvisie, dan ben ik uiteraard benieuwd hoe diegene naar het leven kijkt; geloof in toeval, een hoger wezen of evolutietheorie - alles kan aan de orde komen. De laatste tijd merk ik aan mezelf meer geïnteresseerd te zijn in waaróm mensen dat geloven. Geloven komt vanuit een gevoel, dat begrijp ik als rationeel mens, maar ben er wel van overtuigd dat het een praktische oorzaak heeft.

Ik geloof dat mensen altijd handelen uit angst. Verdrietontwijkende keuzes helpen je een leuker leven te hebben, nietwaar? Er bestaan iedere dag talloze momenten waarop een mens keuzes kan maken om zichzelf te bezeren en toch wordt de keuze zelden genomen, met uitzondering van suïcidale en masochistische acties.

Iedereen heeft tot een zeker niveau verklaringen nodig voor wat hen ‘overkomt’. Als je het rationeel niet kunt begrijpen is mijns inziens de stap naar een Hoger Doel makkelijk gemaakt. Zo hoef je zelf niet te begrijpen waarom iets is gebeurd, maar kun je er toch op vertrouwen dat je niet voor niets pijn hebt gehad.

Maar er kan zoveel meer aan ten grondslag liggen. Ik ontdek net de eerste hoekjes van het puntje van de gigantische ijsberg; nog niet zeker of ik alles wel wíl verklaren. Want waar blijft romantiek en de charme van alles om je heen als je álles wilt verklaren? En waarom zou ik alles willen verklaren?

Laurens
14 mei 2006

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.