‘Dat heb ik’-weer

Het mag ons niet ontgaan zijn, de hittegolf in juli was schandalig warm. Nu is mijn liefhebberij van zomerweer begrensd tot een graad of vierentwintig, dus je kunt je voorstellen hoe ik mijn lol op kon! De temperaturen van deze maand - die ik schaamteloos onder ‘noodweer’ schaar - dwongen mij om goedkoop met ontbloot bovenlijf mijn buitenleven te vertoeven. (Nog) niets om mee te pronken, maar ik heb liever scheve gezichten dan een doorweekt overhemd.

Wachtend op de trein richting Hoorn, voel ik de warmte van de rails in mijn gezicht branden. Ik sta weliswaar in de schaduw, maar de zonnestralen weten via verscheidene objecten mij te verwarmen tot ver boven de transpiratiegrens. Mijn handventilatortje en wapperend Metrokrantje bieden me nauwelijks verkoeling en ik voel een rivierdelta over mijn ondiepe rugbeddingen kabbelen. De sneltrein remt het station binnen; mooi, een aircoloze trein met kinderslotraampjes.

Veel zomerliefhebbers zien me graag gestenigd wanneer ik mijn onbescheiden mening over zomerdagen in Nederland laat ontspruiten in een gesprek. Een radicale wens, want ik zie in ieder seizoen een charme! De herfst zorgt voor verfrissing, de winter voor warmte in huis, de lente voor nieuwe hoop en de zomer voor buitenvermaak. Ik kan er weinig om treuren als het weer niet seizoensgetrouw het land overwaait; een herfst zonder ‘nazomerse avonden’, een winter zonder Elfstedentocht, een lente met te vroege warmte of een zomer zonder hittegolf. Who cares! Mensen die zich zo druk over het weer maken hebben te weinig aanpassingsvermogen.

Terwijl drie wespen rond mijn boterham cirkelen, mieren de tafel opklimmen en vijf libelles mijn voordeur bezetten, kan ik alleen maar verlangen naar de verlossende onweersbuien die deze warme dagen zo heerlijk ruw verstoren.

Laurens
29 juli 2006

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.