Prestatiedrang

    Simon was mijn grote voorbeeld. We deden in de brugklas veel samen, maar behaalden wel regelmatig verschillende cijfers. Onvermijdelijk ging hij naar het VWO, ik naar de HAVO. Terwijl Simon daar veel aanzien had in de klas, vermaakte ik mij met vage klasgenoten met wie ik het prima kon vinden. En tijdens het wekelijkse sporten had Simon belachelijk goede resultaten terwijl ik keek naar enkele gewichten die ik amper in beweging kon brengen.

    Maar een gezonde prestatiedrang bestaat! Het begon met Bram: zijn gedurfde prachtpresentaties op het HBO tijdens onze Informaticajaren hebben mij aangespoord te werken aan mijn competenties hierin en ben met grote sprongen vooruitgegaan. Waar ik in het propedeusejaar trilde bij de eerste presentaties, sta ik nu met plezier en open armen te presenteren - vaak gevolgd door complimenten. Mijn waardering om Bram's kunnen heeft mij gemotiveerd te verbeteren.
    Bram doet wel meer dan alleen presenteren. Zijn behoefte om zijn tijd zo efficiŽnt mogelijk te vullen heeft ertoe geleid dat hij op school belachelijk (te) veel studiepunten heeft verzameld, een overschot waar je 'U' tegen zegt. Op een vrije middag voelde ik me rot als ik mijns inziens niet-productieve dingen deed anders dan ontspanning. Ik zag met bijna leden ogen aan hoe mijn cijferboom stilstond in vergelijking met die van Bram.
    Ik was niet erg blij met de ontevredenheid over mijzelf, maar als ik vervolgens kijk naar mijn bewustzijn hierover raak ik opgelucht. Ik herken mijn gevoel, ik kan het plaatsen en vervolgens heb ik al de helft van de oplossing. Ik vind mijn eigen weg, vul mijn eigen tijd in en voel me er prima bij. Zelfs toen we van studie veranderden en bleek dat hij een studie erbij ging doen, voelde ik niets. Ik ben simpelweg uitgeschreven bij Informatica en ik stort mij geheel op Informatiemanagement. Wat Bram verder doet voor zichzelf, vind ik enkel heerlijk voor hem.

    Simon vervolgde na het VWO op de Vrije Universiteit de studie Rechten. Met prachtresultaten begint hij inmiddels aan een extra opleiding: Psychologie, terwijl zijn werkzaamheden voor de professionele vechtsport er meer op worden - en dat terwijl hij dagelijks sport. Hij hoeft niet om zijn inkomsten te klagen en hij vermaakt zich uitstekend. En het (bijna) het fijnste is dat ik hem inmiddels niet meer benijd!

Laurens
16 september 2004

<< Terug
Laatste Neologismen
FinansyriŽ
Andersoms
Ondernemingsradio
EmpathťÔst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.