Eigenbelang is niet slecht

    Ik snap echt niet hoe een woord als "belangeloos" bestaat omdat het verschijnsel zélf niet eens echt bestaat! Niemand doet iets belangeloos. Iedereen handelt uit eigenbelang en dat is helemaal niet gek. Je wilt altijd dingen doen die je een goed gevoel geven, ongeacht of je dan iets duidelijk voor jezelf doet of voor een ander.

    Het zijn niet alleen de topmanagers van kapitalistische grootmachten die alleen uit eigen belang handelen, het zijn ook de vrijwilligers in het bejaardentehuis. Iedereen doet namelijk wat hem of haar goeddunkt. Of dit nu is uit idealisme, verplichtingsgevoel, geldingsdrang of onwetendheid - alle acties zijn gegrond op één of meerdere overtuigingen, gevormd door levensvisie en eigen behoeften.

    Als Moeder Theresa diep ongelukkig zou zijn geworden van haar 'onbaatzuchtigheid', was ze echt wel gestopt. Ze kreeg simpelweg veel voldoening voor het de dingen die ze deed, want in haar ogen waren haar daden nobel (mijns inziens ook). Daarbij werd ze wereldwijd in haar idealen gesteund, waarin haar opvattingen enkel bevestigd werden.

    Handelen naar eigen idealen geeft een goed gevoel en daar schaamt niemand zich voor. Deels voor zelfsbescherming, maar vooral om gelukkig te kunnen zijn. Egoïsme is niet slecht. Wanneer iemand mij egoïstisch noemt beaam ik dat.

Laurens
5 december 2005

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.