Schuld bestaat niet

De mens is arrogant. En niet alleen als fietser of voetganger; in al haar gedachten en daden vind je haar ingebeelde verhevenheid terug. Ze weet alles, is enkel constructief en als er iets fout gaat is het altijd een anders schuld.

Nu vind ik het een schande dat ‘schuld’ in sociale zin is opgenomen in ieders vocabulaire. Ongewenste gebeurtenissen worden vaak gezien als de schuld van iemand. In het nieuws worden zondebokken breed uitgemeten en in kleinere, sociale kringen merk je weinig anders. Men heeft een enorme behoefte om vooral iets of iemand de schuld te geven van dingen die mis gaan.

Het is de schuld van de NS dat je te laat komt. Het is de schuld van die vriend(in) dat je avond uit steeds vervelend verloopt. Het is de schuld van je baas dat je te weinig verdient. Het is de schuld van je vriend(in) dat diens affaire ontstond. Het is de schuld van je uiterlijk dat je geen relatie krijgt. Wat is de behoefte toch? Je duwt jezelf onmiskenbaar in een slachtofferrol door iets of iemand anders die schuld te geven. Alsmaar huilend in een hoekje zitten snikken helpt niemand; een dergelijk querulante houding voorkomt of verhelpt niets.

Het helpt je veel meer de causaliteit van de situatie in te zien. Er gaat namelijk aan iedere situatie een aantal keuzes vooraf: je nam zélf de laatst mogelijke trein terwijl je beter wist, je hebt zélf gekozen die baan aan te nemen of je baas er niet mee te confronteren, je besloot zélf je relatie te vertrouwen met alles wie hij/zij vormt; je kiest er zélf voor te lijden en het daarbij te laten.

Als je anderen de schuld geeft, geef je macht uit handen. Je ontkent namelijk zo dat je er zelf iets aan kon veranderen. Maar de sleutel is, dat als je iets wilt veranderen je er zélf iets aan moet doen. Denk niet in schulden of andere negatieve woorden - je hebt een leermoment gehad, doe er je voordeel mee! Bedenk wat vooraf ging aan de situatie. Je hebt bewuste keuzes gemaakt. Begrijp welke van jouw keuzes welke uitwerkingen hebben gehad en leer daarvan. Zo bestaan er nooit schuldigen en bovendien helpt het je voortaan ongewenste situaties te voorkomen. Heerlijk idee, toch?

Laurens
4 maart 2007

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéďst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.