Onvoorwaardelijkheid

    Jaren ben ik overtuigd van de kracht van vrijblijvendheid. Als iemand wat voor me wil doen, ben ik ontzettend blij als ik ook iets terug kan doen (wanneer ook). Want ergens heb ik wel het morele gevoel dat ik iets terug moet doen. Des te prettiger vind ik het ook als iemand dat gevoel bij me weg kan nemen.

    Zoiets vind ik wekelijks terug in de was. Ik ben namelijk momenteel nogal wasmachineloos, waardoor ik aangewezen ben op mijn moeder's vrijgevigheid. Iets wat ze naar eigen zeggen altijd voor me wil doen, omdat ik haar zoon ben. Je zal het gerust met me eens zijn als ik zeg dat ik dat geen legitieme reden vind en ben daarom ook des te blijer als ik iets voor haar kan doen. Een dingetje met de computer, radiozenders instellen, een digitale camera uitkiezen ... iets wat ik, net als zij met mijn was, met alle liefde ook onvoorwaardelijk zou doen.

    Toen ik mijn muziekkeyboard op Marktplaats.nl zette onder het motto "stuk, dus gratis afhalen" reageerde ik op de eerste reactie. Het was een mevrouw uit IJmuiden die hem graag kwam ophalen voor haar zoon. Ik wilde geen geld en zo geschiedde de transactie op het station van Alkmaar ook. Later stuurde ze mij een e-mail dat ze alles aan de praat hadden gekregen en ze me erg graag wilde bedanken met bonnen. Toen ik mijn adres als dank opgaf ontving ik twee dagen later €20 aan theaterbonnen. Deze bonnen waren me meer waard dan €50 rekenen voor het keyboard.

    Een gebaar is zoveel makkelijker te maken als je niets terug verwacht. Blij zijn met een gegeven gebaar is zoveel leuker om aan te nemen als je weet dat de gever niet iets terugverlangt.

Laurens
20 oktober 2005

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.