Reacties op mijn columns

En dan klik ik op 'verzend'. De laatste dagen heb ik mijn onderwerp uitgedacht en in de afgelopen uren heb ik het nauwkeurig uiteen gezet. Nadat de eindredacteur mijn alinea's conform de huisstijl vervoegd heeft, verschijnt de column de volgende dag …

Hoewel de gepubliceerde tekst naar eigen zeggen hout snijdt, weten verscheidene piemels - niet altijd letterlijk te nemen - de eerste reacties te halen waarbij alle inhoud geheel ongefundeerd de grond in wordt geboord. 'Ik weet niet waarom ik de tekst helemaal uitgelezen heb' en 'Laurens, dit is wel de slechtste column die je geschreven hebt' sieren de eerste reactiepagina.

Constructie door de een lijkt vanzelfsprekend opgevolgd te worden door destructie van de ander.

Dit onnoodzakelijk kwaad trek ik me niet persoonlijk aan, dit verschijnsel toont zich immers op alle artikelen op deze site, ongeacht de rubriek. Eerste reacties op publicaties zijn op de regel inhoudsloos en lijken zelden niet gebaseerd te zijn op zo snel mogelijk je stem te laten horen. Je staat immers met foto en al op reactiepagina één, dus anderen zien je weer eens staan en kunnen op je klikken. De inhoud of toon lijkt opvallend irrelevant.

Gek dat deze reacteurs denken terecht met trots te kunnen paraderen met deze daad. Wat loont deze mensen? Waarom staakt dit gedrag niet? Zien ze niet in dat hun gedrag de discussieruimte enorm barricadeert? Dat hun herhalende misstappen de ontwikkeling van een openbare gedachte-uitwisseling schaamteloos in de weg staat?

Lezers die een relevante reactie willen geven, raken al snel ongemotiveerd wanneer ze de eerste reacties lezen. Grootmoeders wijsheid van spreken en zwijgen krijgt weer een extra dimensie: laat van je horen wanneer het toegevoegde waarde heeft. Van mij mag de Gay.nl-redactie héél wat rigoureuzer worden met haar reactiefilter.

Laurens
15 januari 2008

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.