Wat mag je zeggen?

Het lieve kleine ding geeft oma trots zijn tekening. Oma pakt dankbaar het slappe A4-tje over en bekijkt de tekening. Afzichtelijk... Nee, nee, ze weet waar het om gaat: het cadeau representeert liefde, het gebaar is groots. Daarnaast is het best mooi voor een kind van die leeftijd. Oma neemt het jong op schoot en bedankt hem voor de prachttekening.

Twintig jaar later, bezoekt oma een voorstelling waarin haar kleinzoon speelt. Het is een kleine productie, maar dat maakt niet uit, naar zijn verhaal speelt de jongen met hart en ziel en daar gaat het om. Het zaallicht gaat uit en de voorstelling begint.

Wat bleek die tekening eigenlijk nog mooi: niet alleen de zangstemmen gaan door merg en been, de technicus timet slecht en oma ontdekt dat de acteerniveaus ook negatieve waarden kunnen aannemen, met dank aan haar kleinzoon. Voor deze wanprestaties bestaat geen excuus, en het leeftijdsargument rechtvaardigt niets.

In de semifoyer komt hij haar na de voorstelling trots tegemoet, hij knuffelt zijn oma en glimlacht. Zijn ogen kijken vragend. Haar oprechte mening, liefde en geweten zijn diep in conflict. Oma ziet zichzelf als een warm maar ook eerlijk mens. Rotethiek.

Kun je zeggen wat je daadwerkelijk denkt?

Terug naar de werkelijkheid: sinds ik in vrijetijdskringen steeds minder mijn woorden in goudschaaltjes leg, zien mensen mij in toenemende mate als excentriek figuur. Je weet steeds meer wat je aan me hebt: de tijd van sociaal wenselijke antwoorden geven en behendig nadrukkelijk de positieve punten benoemen is in sociale kringen voor mij voorbij.

Je merkt aan de diepgang en de lengte van een gesprek heel goed of iemand openhartig is. De dingen bij de naam noemen komt misschien keihard over, maar je kunt er wel het meest mee. Mensen hebben recht op ieders waarheid. Ik geef hen de mijne. Ik hoor zelf immers ook liever de harde, oprechte waarheid, dan een prachtige leugen.

Hoe vaak ben jij eerlijk naar anderen?

Laurens
12 mei 2008

<< Terug
Laatste Neologismen
FinansyriŽ
Andersoms
Ondernemingsradio
EmpathťÔst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.