Homo Superior

Er was eens een wijs psycholoog, die we voor het gemak Timothy Leary noemen, die een communicatiemodel (link) ontwikkelde. Dit model deelde mensen die in conflict zijn – met zichzelf, met andere mensen, met een situatie – in in twee schalen: passief & actief en tegenwerkend & samenwerkend. Ieder mens zou uit een combinatie van deze twee schalen staan wanneer het om een conflict gaat.

In het dagelijks leven zie ik veel afstomping om mee heen. Individuen rijk aan blindheid voor eigen potentie en gesterkt in volgzaamheid in wat de massa van hen vraagt. Immers: werken doe je enkel om geld te verdienen, studeren doe je omdat het hoort. Ik zie ze mokkend op de maandagochtend de norm volgen.

Passief tegenwerkend, je oogst wat je zaait. Bah!

Die lamlendigheid zie ik regelmatig op profielen terug, een algemene grijze stemming door introductieteksten als ‘ik ben gewoon een normale jongen’. Ik zie daarin een persoon die te verkrampt in elkaar gedoken zit om te kunnen zien dat ‘out of the ordinairy’-gedrag veel plezieriger zou kunnen zijn. Het lijkt wel alsof mensen bang zijn een andere houding aan te nemen.

Wanneer ik contact heb met iemand die zich aan dit Stramien der Algemening conformeert, probeer ik vaak diens nauwgezette sleur te doorbreken met verrassende (doordenk)vragen en opmerkingen. Ik ben zelf namelijk verzot de samenwerkende actieve kant, en hoop dat uit te lokken door ongewone vragen te stellen, zoekend naar persoonlijke overtuigingen. Ik hoor graag over de gekke eigenschappen van mensen die hen zo aantrekkelijk uniek maken.

De meest inspirerende gesprekken volgen uit de raarste vragen.

Ik oogst vaak verontwaardigde reacties. De een vind het sprankelend en springt er op in, succes! De ander reageert allergisch en afkeurend en kruipt nog meer in zijn tegenwerkende rol. Laat ik me daardoor tegenhouden? Welnee, niemand heeft onomstotelijk gelijk. Bovendien hoef ik niet met iedereen bevriend te zijn.

Ik help mensen graag mogelijkheden te zien; zaken omdraaien, van de nood een deugd maken, maar dat gaat niet altijd vaardig. Die tradities en overtuigingen zijn soms van huize uit keihard geïndoctrineerd, maar laten we met z’n allen geen Pavlov Honden zijn; wij mensen mogen toch als wezens met bewustzijn wat meer controle nemen van ons leven? Laten we ons niet blindstaren op de gezette normen gedurende ons leven; we maken zelf keuzes, dáár zijn de gevolgen aan verbonden.

Dus profileer je buiten de norm: begin eens over je collectie Smurfenhouse, over je liefde voor natuurcampings, over je antipathie naar mensen met driekwartsbroeken, over je dwangmatige serviesafwasvolgorde, over je spinnenangst die je dezer dagen overwint en je eigenaardige zingdrang op straat.

Weest onbeschaamd! Weest jezelf!

Laurens
4 juni 2008

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.