Meningsverschillen en eigen schuld

    Als ik willekeurig naar mensen in de media kijk, wordt er zo snel gesproken en geschreven over de negatieve dingen in het leven. Feiten worden niet geaccepteerd zoals ze zijn en dat geeft de mensen zelf enkel stress. Ontevredenheid alom, men gelooft enkel in de negatieve spiraal en blijven daar ook in, ze worden immers af en toe bevestigd in hun ideeŽn. Ja, ik weet het: ik blijf vaag.

    Concreter: in levensopvattingen vinden sommigen mijn aanpasbaarheid een teken van zwakte. Wellicht kom ik weinig strijdvaardig en daadkrachtig over wanneer ik voor mij irrelevante zaken van dilemma's over me heen laat glijden - of zaken als "jouw mening" noteer. Het is niet dat ik mijn 'gelijk' wil doordrammen, maar accepteer het verschil in mening. Overreden is niet het belangrijkste ter wereld.

    Helemaal makkelijk ben ik situaties waar ik zelf voor gezorgd of gekozen heb. Mij hoor je niet klagen als ik de trein gemist heb omdat ik niet wilde rennen, of dat ik geld misloop omdat ik te laat reageerde op een brief. Ik geef mezelf mentaal een corrigerende tik en probeer te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Boos op jezelf blijven brengt je nergens. Ik stel mezelf een nieuw doel voor en richt me daarop: je concentreren op het probleem levert minder op dan je concentreren op een oplossing.

    Dit lijkt mij de gezondste manier om met problemen om te gaan. Hoe vaak klagen mensen over iets waar ze niets aan doen? Als je er iets aan kŠn doen, doe het dan. Als het buiten je macht ligt, accepteer dan dat je er niets aan kunt veranderen.

    Moving on!

Laurens
11 augustus 2005

<< Terug
Laatste Neologismen
FinansyriŽ
Andersoms
Ondernemingsradio
EmpathťÔst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.