Lekker opdringerig

Langs het spoor, op viaducten, op begroeide geluidswallen, in metro’s, in steegjes en tegen schuurtjes: voor de graffitispuiter is ieder egaal vlak een schildersdoek waarop de meest creatieve uitbarstingen kunnen ontstaan. For the world to see! De opportunisten verzenden hun onbeheerste berichten krachtig de wereld van voorbijgangers in.

En hoe vrijgevochten en levenslustig dat mag klinken; ik gruwel ervan! Telkens wanneer ik van het design van een nieuwe brug of geluidswal geniet, blijkt de oorzaak vaak een week later het ontbreken van chemisch, grafische rommel. Binnen de enkele dagen van gebruik hebben de eerste rebellen hun chaotische stempels gedrukt, als wilde dieren die urinerend hun terrein bezetten.

Ik snap niet waarom de kloothommels niet met hun klauwen van andermans bezit afblijven. Echt, voorzie je eigen spullen eens van schreeuwende teksten. Maar nee, deze liberalen rechtvaardigen dat hun manieren ook bij de samenleving horen en dat het juist goed is; hun berichten nobel en oprecht.

Lekker makkelijk om je er zo vanaf te maken!

Nu zijn er ook verschillende ‘clans’ in Nederland, waarbij logo’s en afkortingen van grote waarde zijn. Deze iconen verspreiden lijkt wel een vorm van identiteit krijgen. Mocht je vinden dat je individueel weinig voorstelt, dan kun je bij de clans terecht komen. Maar om dat nou te doen door andermans spullen te bewerken? Lekker verantwoordelijk, hoor.

Onze westerse wereld pleit voor individuele vrijheid, maar er zijn ook grenzen aan de rechten die je hebt. Één daarvan is dat je elkaar niet lastigvalt met je eigen sores. Door je eigen gedrag en denkbeelden op te dringen aan anderen veroorzaak je weerstand en ergernis. Door andermans eigendommen te bewerken – te beschilderen, beschadigen of vernielen – beïnvloed je het en neem je er bezit van, waardoor het nog behoorlijk op stelen lijkt ook.

Kortom, als iets in orde is, kun je niet op eigen houtje je eigen gedrag en denkbeelden aan anderen opdringen. Graffiti is schreeuwerig, lelijk en ongepast. Doe het lekker in je eigen huisje, maar not in my backyard.

Hm, ik snap ineens wat conservatieve anti-homobewegingen aandrijft.

Laurens
25 augustus 2009

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.