Vousvoyeren

De geleerde sprak formeel en werd gedurende ons korte werkoverleg steeds hartelijker. Onze onuitgesproken gedeelde geaardheid veroorzaakte een klik en ik waagde het om speels amicaler te worden. De stemming sloeg spontaan om toen ik tussendoor tutoyeerde – alsof de man de hiërarchie wilde benadrukken, corrigeerde hij me dwingend met strenge toon: “Zeg maar u, hoor.”

Mijn allergische reactie negeerde alle gevoel voor etiquette en veroorzaakte lekker destructieve gedachten: wat triest dat deze man zijn zelfwaarde baseert op zijn aanzien door anderen! Wat onvolwassen dat hij zijn medemens omlaag duwt om zelf hoger te lijken, wat een akelige omgangswijze met anderen! Hypocriete gedachten die veel plezier uit ons gesprek ontnamen.

Ik begreep niet waarom deze welgeleerde man zichzelf (verondersteld) relatief hoger wilde stellen aan mij en/of waarom hij zo'n afstand nam. Waarom raakte mij dit zoveel? Wat ondermijnde ik met dat ene woord ‘je’? Ik ben altijd respectvol naar anderen, waarom is ‘u’ blijven zeggen te veel gevraagd voor mij? Misgunde ik hem aanzien, kwam ik te dichtbij? Niet specifiek, ik gun iedereen eigenwaarde, waaronder mezelf, maar ik weiger verschil in niveau te maken tussen mensen.

Houdingen tegenover publieke iconen en sadistische hoogvliegers daargelaten, vind ik het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die een medemens opzettelijk omlaag halen. Hoe kun je jezelf beter gaan voelen door anderen neer te drukken? Natuurlijk, als je een ander omlaag drukt, betekent het dat jij hoger staat. Ten koste van de ander, een ander in diskrediet brengen om je goed te voelen over jezelf: afschuwelijk.

Tijdens mijn coming out heb ik van mensen herhaaldelijk gehoord dat mijn geaardheid me niet ‘minder’ maakt dan ieder ander. Mogelijk dat ik dit gedrag daarom niet van hem, een medehomo, verwachtte; juist iemand die weet hoe onprettig het kan voelen als iemand onderscheid maakt in persoonswaarden.

Juist wij homo’s, zou ik verwachten, begrijpen dat een superieure houding van een medemens een verwoestende werking kan hebben op je zelfwaardering. Wellicht is het persoonlijke rancune en afgunst van enkelen onder ons die hen motiveert anderen op hun nummer te zetten. Mocht dat het geval zijn, dan vind ik dat heel vervelend voor hen en de mensen die zij beïnvloeden, maar het maakt in mijn ogen niemand lager of minder waard – ook al beweert mijn gevoel in eerste instantie iets heel anders.

Laurens
28 april 2009

<< Terug
Laatste Neologismen
Finansyrië
Andersoms
Ondernemingsradio
Empathéïst
Impulsaankoper

Laatste Columns
Wie schrijft, die blijft
Sterke mening over relativeren
Fijne foutjes

Laatste Gedichten
Digitaal socializen
Spreek me gerust aan
Teder
Mits ongedetermineerd, valt alle tekst op deze site onder mijn auteursrecht.